Bilişim teknolojilerinin hızlı gelişimi ve yaygınlaşması sayesinde artan internet kullanımı ile birlikte, bu olanaklardan yararlanan dağıtılmış hesaplama ve veri saklama teknikleri ve bunların gereksinim duydukları ağ, veri ve uygulama güvenliği metotları önem kazanmışlardır. Güvenliğin kamu, özel sektör ve kişisel ölçekte hayatın olağan ve vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte, siber uzay olarak adlandırılan yeni bir küresel boyut oluşmuştur. Yaşanan bu teknolojik devrim, toplumların dönüşüm geçirmesini ve bilgisayar ağları çevresinde şekillenen yeni ilişkilerin oluşturduğu “ağ toplumu”'nun ortaya çıkmasını sağlamıştır. İnternetin sosyal ve ekonomik yaşantının ayrılmaz bir parçası haline gelmesi, sanallaştırma ve bulut bilişim gibi yenilikler, iş dünyasının da bilgi ve iletişim alanında bu büyük değişime kayıtsız kalamamasına, kurum ve hizmetlerini siber evrene taşımalarına yol açmıştır.
İnternet kullanıcı sayısı arttıkça genel tanımlama ile “Bilgi Güvenliği” olarak adlandırılan problemlerin ortaya çıkması, ülkelerin kendi bilgi sistemlerini ve kritik altyapılarını bilgi teknolojileri altyapısıyla oluşturmalarına neden olmuştur. Ülkeler, siber alana bağımlı olan sistemlerini bilgi güvenliği tehditlerine karşı korumak için standartlar, politikalar ve stratejiler geliştirmekte ve uygulamaktadırlar.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü, siber teknoloji bağlamında, siber güvenlik yönetimi alanına özgün ihtiyaçların karşılanması için bilgi güvenliği tehditlerine karşı etkin bir biçimde açıklık tarama ve testlerini uygulayabilecek, bilgi güvenliği açısından seviye-iyileştirme analizleri yapabilecek, ağ, bilgi ve uygulama güvenliği konusunda deneyimli ve güvenlik konusundaki tehditleri algılayarak bertaraf edecek bir farkındalık programı düzenleyebilecek mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Olası bilgi güvenliği tehditlerine karşı güvenlik seviyesinin iyileştirilmesi ve sistemlerin güvenlik açıklarının belirlenmesi paralelinde, donanım ve yazılım boyutunda bir sistematik dahilinde önlemlerin alınması, bilgi güvenliğinin sağlanması ve tüm bu unsurların siber güvenlik yönetimi üst bağlamında gösterilmesi bölümün başlıca amaçlarındandır.
C, C++, Java, Python gibi programlama dilleri, JavaScript ve PHP gibi betik dilleri, yapay zeka, web tasarımı, bilgisayar ağları, Oracle uyumlu veri tabanı dersleri, bilişim sistemleri güvenliği, kriptoloji, sızma testleri, ağ güvenliği, veri tabanı güvenliği, sanallaştırma ve bulut sistemleri, bilişim suçları ve mevzuatı üzerine dersler programımızda mevcuttur.
Bölümümüz; Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü ve Yazılım Geliştirme Bölümü ile ortak dersler, laboratuvar olanakları ve akademisyen iş birlikleri içerisindedir.
Kariyer Olanakları
Mezunlarımız, bilgi işlem merkezleri ve yazılım firmaları başta olmak üzere, elektronik bilginin olduğu her alanda “bilgi güvenlik uzmanı”, “sistem güvenliği uzmanı”, “siber güvenlik uzmanı”, “ağ uzmanı ve yöneticisi”, “sistem destek uzmanı” ve “yazılımcı” pozisyonlarında çalışabileceklerdir.
Siber saldırı hedefleri arasında küresel boyutta ilk sıralarda olan ülkemizin, şu anda siber güvenlik konusuna hakim ve teorik bilgilere sahip binlerce yeni uzmana ihtiyacı vardır. Söz konusu saldırı tehditlerinin önümüzdeki yıllarda büyük ölçüde artacağı düşünüldüğünde, piyasanın bu alanda uzmanlaşmış mezunlara olan talebinin de artacağı tahmin edilmektedir.
Mustafa Asım Kazacıgil